Новости

НОВО ОСВЕТЛУВАЊЕ ВО ЛИМАН КАБА

Деновиве, Општина Бутел постави ново осветлување во дворот на ОУ ,,Лиман Каба,, во Љуботен. За целосно осветлување на дворот од сите четири страни поставени се десет електрични столбови на кои се инсталирани 14 натриумови светилки.

Инаку, досега се осветлени останатите дворови на градинките и основните училишта на територијата на Општина Бутел.

Изведувач на работите е КОД Инженеринг Скопје.

Средствата се обезбедени од буџетот на Општина Бутел.

 

НОВА ПАТЕКА И НОВИ САДНИЦИ

 

Денеска, (понеделник)  во Општина Бутел, градоначалникот Велимир Смилевски ги засади првите 14, од вкупно 60-те садници, како придонес во подобрувањето на животната средина на граѓаните.  Тие се засадени долж новата пешачка патека, која ја поврзува ул. ,,Бутелска,, со спортската сала ,,Антон Димитров,,

Градоначалникот Смилевски, во својата изјава додаде дека бројот на садниците постојано ќе се зголемува на целата територија на Општината. Во наредниот период ќе се средува и задниот двор на детската градинка, чија ограда се граничи со новоизградената пешачка патека. Исто така, во иднина со изградбата на нови пешачки патеки и улици, паралелно ќе се засадуваат и нови листопадни и зимзелени дрва.

 

“Превенцијата во фокус на интересот на МВР и ОБСЕ“.

Денес,по повод одбележувањето на 9 декември” Денот на полициска превенција”, и во склоп на активностите на Единицата за развој на полицијата при мисијата на ОБСЕ во Скопје,а во соработка со Секторот за превенција при СВР-Скопје,градоначалникот на Општина Бутел г-дин Велимир Смилевски заедно со Градоначалниците на скопските општини,Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски,командирите на полициските станици,преставници на верските заедници и Амбасадорот на мисијата во ОБСЕ во Македоија, учествуваше на конференција под наслов “Превенција во фокус на интересот на МВР и ОБСЕ“
Континуираната соработка со надлежните институции во насока на зголемување на безбедноста на жителите на општина Бутел продолжува и понатака,со цел создавање посигурна и побезбедна општина за нашите граѓани.

ОДБЕЛЕЖАНИ 109 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВАПЦАРОВ

 

Денеска, 07.12.2018 г. во Општина Бутел се одржа манифестацијата ,,Чествување за Никола Јонков Вапцаров,, по повод 109 годишнината од неговото раѓање.

Градоначалникот Велимир Смилевски и бројни делегации од основните училишта, здруженија на граѓани и почитувачи на ликот и делото на Никола Јонков Вапцаров положија свежо цвеќе пред неговиот споменик.

Во поздравниот говор градоначалникот Смилевски истакна дека ликот и делото на Вапцаров треба да биде пример и поттик како за денешните така и за идните генерации. Говореше за неговата трагична смрт и борбата за слобода. Се осврна и на неговото поетско творештво кое е со европски квалитет. Вонсерискиот талент на Никола Јонков Вапцаров, додаде Смилевски, едноставно блика од секој негов стих во стихозбирките: ,,Моторни песни,, и во посмртно издадената поетска збирка ,,Антологија,,.

 

Потоа се одржа пригодна програма во која учениците од основните училишта рецитираа поетски творби од Вапцаров, а КУД ,,Никола Јонков Вапцаров,,, кое годинава одбележува 40 години од постоењето, ги исполни ората: ,,Тешкото,, и ,,Тресеница.

  

 

ПРОЧИСТУВАЧИ ЗА ВОЗДУХ ВО ГРАДИНКИТЕ

Денеска, Градоначалникот на Општина Бутел, г-дин Велимир Смилевски донираше осум прочистувачи за воздух за сите јаслени групи во градинките.Во тек е набавка на уште 28 прочистувачи со кои ќе бидат покриени просториите за сите возрасни групи на дечиња во шесте објекти на ЈУ Детска градинка ,,11 Октомври,,.Градоначалникот Смилевски истакна дека грижата за најмладите е континуирана, особено во овие зимски месеци кога загадувањето на воздухот е зголемено. Барем престојот во градинките да им го направиме поздрав и попријатен, истакна градоначалникот.

     

МЕЃУЕТНИЧКА ИНТЕГРАЦИЈА НА МЛАДИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

Денес,во рамките на проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието,беше остварена посета од висока делегација на УСАИД,предводена од г-динот Дејвид Браун,Деск-офицер за Македонија,УСАИД Вашингтон.
Станува збор за петгодишна иницијатива,имплементирана од Македонскиот центар за граѓанско образование ,во соработка со Министерството за образование и наука,клучни образовни институции и сите општини и училишта во Македонија.
Во рамки на денешната посета,се оствари и заедничка средба меѓу високиот претставник од УСАИД и Градоначалникот на Општина Бутел г-дин Велимир Смилевски,на која учествуваа и преставници од општината,директорот на ОУ Живко Брајковски,ученици,родители и членови на тимот за училишна интеграција (СИТ),членови на тимот на самиот проект.Предмет на дискусијата беше самата важност на процесот на меѓуетничка интеграција во образовниот систем,влијанието на училишните активности преку кои се овоможува интеракција,кохезија и соработка меѓу младите луѓе од различни етнички заедници.
При посетата на ОУ” Живко Брајковски”,како носител на овој проект беа презентирани резултатите од младинските иницијативи (пешачки премин) како и презентација на резултатите од заедничките ученички активности (3Д Сончев систем,корпи за рециклирање и рачни изработки).
Градоначалникот Велимир Смилевски,истакна дека општина Бутел останува и понатаму активен учесник во проекти од ваков тип,преку кои ќе се промовира меѓуетничката интеграција на ниво на училиштата и заедницата,додека нашата општина да послужи како пример за останатите меѓуетнички општини да се вклучат во активности од ваков карактер.

 

               

ДЕВЕТА РЕДОВНА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ ЗА РАЗВОЈ НА СКОПСКИ ПЛАНСКИ РЕГИОН

На ден 30.11.2018 година во просториите на Општина Бутел се одржа деветтата Седница на Советот за развој на Скопски Плански регион. На Седницата претседаваше Претседателот на Советот за развој на Скопски плански регион, Градоначалникот на Општина Гази Баба, г-дин Борис Георгиевски и раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион г-ѓа Розета Арсовска. На седницата присуствуваа градоначалниците од Скопскиот регион.
Тема на разговор и одлучување беа повеќе точки на дневниот ред,меѓу кои предлог-проекти за финансирање од страна на МЛС/БРР за 2019 година,утврдување на приоритетна листа на проекти за аплицирање до МЛС/Биро за регионален развој,како и изборот на новиот раководител на Скопскиот плански регион.

 

ОТВОРЕН ЕСЕНСКИОТ БАЗАР 2018

 

Денеска во Општина Бутел, на платото пред споменикот на Никола Јонков Вапцаров, беше отворен вториот ,,Есенски базар 2018,,. Тој се одржува по повод 13 ноември, Денот на ослободувањето на Скопје. Градоначалникот, Велимир Смилевски најнапред положи свежо цвеќе на споменикотѕ на поетот и револуционер, НиколаЈонков Вапцаров, а потоа ги поздрави учесниците и посетителите на есенскиот базар. Тој истакна дека е убаво чувството кога се негува традицијата и кога им се оддава признание на вештите раце на ракотворците кои изработуваат прекрасни ракотворби.Свеченото отворање беше збогатено со настапот на учениците од ОУ ,,Ацо Шопов,, и играорците од КУД,,Плетеница,, како и со настапот на пеачката група на пензионерите од Општина Бутел.
На годинешниов есенски базар учествуваат повеќе од 20 ракотворци како од Македонија, така и од Србија, Турција, Босна и Херцеговина, Албанија и од Косово.Оваа година, освен домашните ракотворби (везеници,плетеници, резби, накит ),посетителите на есенскиот базар можеа да вкусат и пити со тиква.Вториот есенски базар кој е во организација на Општина Бутел и Здружението,, Арти крафт,, од Скопје ќе биде отворен денеска и утре ( вторник и среда) од 10,00-18,00 часот.

 

Општината Бутел за сработеното во првата година

Обраќање на градоначалникот Велимир Смилевски по повод една година од стапувањето на функцијата

 

Почитувани,
Изминува првата година од мојот мандат и ред е да направам отчет за сработеното.
Општината Бутел во изминатава година реализира повеќе од 50 проекти, манифестации или настани од значење за нејзините граѓани. Се разбира, во оваа пригода ќе се осврнам само на позначајните.

Градежните активности беа забележителни на десетина улици во општината. Темелно се реконструирани улиците: 3 (со три нејзини крака, во вкупна должина од 800 метри), Душко Поповиќ, две улици во Радишани, една во Љуботенски Пат и други.
За потребите на граѓаните во тек е изградбата на шест пешачки патеки, поточно три се веќе готови, со вкупна вредност од 4.300.000 денари.

Значајно е да ја обележиме соработката со градот Скопје и да нотираме дека ја пуштивме во употреба новата делница на булеварот Христијан Тодоровски-Карпош (прва фаза). Го почнавме проширувањето на булеварот Босна и Херцеговина, на потегот од булеварот Словенија до крстосницата со Кемал Сејфула. Исто така, започна изградбата на атмосферската канализација на улицата Александар Урдаревски, на потегот од кружниот тек до семафорот (прва фаза), па до Бутелска (втора фаза).
Грижата за најмладите е континуирана. Сите седум основни училишта подготвено ја дочекаа новата учебна 2017/2018 година. Истото тоа важи и за градинките, со тоа што во две од нив имавме поголеми градежни зафати. Станува збор за седиштето на ЈУ детска градинка „11 Октомври“ и клонот „Ташко Караџа“ во Радишани, во кој темелно беше реновиран одделот за јасли.

За нормално и безбедно функционирање на општината Бутел во ноќните часови, поставени се неколку десетици нови електрични столбови и канделабри на повеќе локации. Обновени се светилките во дворовите на сите основни училишта и градинки. Континуирано се одржува постојното улично осветлување на целата територија на општината.

Во текот на изминатата година, покрај тековното одржување, почнавме и две есенски и една пролетна акција за темелно чистење на општината. Се уште е актуелна долгорочната акција за собирање електронски отпад.
Одржани се повеќе културни манифестации како: ликовната колонија „Љубанци 2018“, етноизложбата „Цветници“, ликовната изложба на над 50 дела од ликовните колонии одржани во претходните три години „Љубанци 2015/16/17“, Есенскиот базар, Љубанскиот карневал, првиот фестивал на лубеницата „Љуботен 2018“ и други.
Исто така, одржавме и голем број настани со кои одбележивме значајни датуми, како што се: Светскиот ден на мирот, роденденот на поетот и револуционер Никола Јонков-Вапцаров, Европската недела на спортот, Првата детска олимпијада, а одбележивме и еден поинаков 8 Март, со кој ја нагласивме вистинската грижа за жените. Имено, во рамките на проектот беа направени неколку стотини превентивни прегледи на жените од општината: тумор-маркери, преглед на гради, проверка на шеќер и маснотии во крвта и друго.

Треба да се обележи и проектот со кој се вработија 14 лични асистенти што ќе се грижат за децата со посебни потреби во основните училишта во општината Бутел.
На крајот, направивме колку што можевме во првата измината година од моето стапување на функцијата градоначалник на општината Бутел. Сето она што не стигнавме да го направиме во првата, ќе го реализираме во втората година од мојот мандат.

(more…)

ЗАВРШИ ПРВАТА ДЕТСКА ОЛИМПИЈАДА

Петок, 05.10.2018 г. во Општина Бутел се одржа првата ,,Детска Олимпијада,, за дечињата од градинките на нејзина територија.

Детските спортски игри се оджаа по повод ,,Неделата на детето,, но и во пресрет на патрониот празник на ЈУ Градинка ,,11 Октомври,,.

На спортската олимпијада учество зедоа над 200 дечиња од сите 6 објекти (клонови) на ЈУ ,,11 Октомври,,.

Дечињата се натпреваруваа во следните екипни спортски игри: Протнување, прерипување на пречки, скокање во обрач, хулахопот се движи, колут, качување по скали и влечење на јаже.

Најмалите спортисти во Општина Бутел, цело време беа бодрени од многубројната публика од родители, баби и дедовци, учителки, а најмногу од градоначалникот Велимир Смилевски кој беше покровител на оваа исклучителна манифестација.

Сепак,  во бодрењето најгласни беа младите спортисти кои во минатото биле згрижени и растени во градинката ,,11 Октомври,, како што се Ана Јаневска – младинска рекордерка на Мекедонија во пливање, Кристијан Гурмишевиќ – македонски младински ракометен репрезентативец и др.

На крајот сите беа победници и затоа добија по еден златен медал од градоначалникот Велимир Смилевски. Тој воедно им посака секогаш да бидат трудољубиви, да го сакаат спортот и да ги следат успесите на присутните младински спортски репрезентативци, кои се веќе гордост на Општина Бутел.

(more…)